Деца из хранитељских и социјално угрожених породица на летовању у Баошићима уз подршку Црвеног крста и Центра за социјални рад општине Стара Пазова

posted in: Вести | 0

     У Црној Гори у Баошићима, од 23.07.2018 до 02.08.2018 год. летовало је 44 деце из хранитељских (17) и социјално угрожених породица (27). Захваљујући доброј координацији и сарадњи старопазовачког Црвеног крста и Центра за социјални рад и подршке локалне самоуправе и донатора и ове године, други пут за редом, организован је одлазак деце на летовање у Баошиће у дечјем одмаралишту Црвеног крста Србије „Криста Ђорђевић“.

Одмаралиште је намењено за организован боравак групе деце од 5 до 14 година уз пратњу васпитача. Капацитет објекта је 300 лежаја у дечијим вишекреветним и васпитачким двокреветним собама. Кухинја са трпезаријом омогућава пансионску исхрану са 4 оброка дневно. Одмаралиште има сопствену плажу, спасиоце на води, учитеља пливања, летњу школу волонтера Црвеног крста Србије. службу безбедности корисника услуга, дискотеку, ТВ и видео салу, библиотеку и просторију са условима за одржавање наставе.

У групи од 44 деце, нека деца су први пут ишла на море, а нека деца су била и прошле године. Деца су се свакога јутра будила уз музику у 7ч, а дечије активности су се завршавале у 22ч када су васпитачи и редари обилазили децу пред одлазак на спавање. И ове године, као и прошле, децу су опслуживале две васпитачице, тачније две социјалне раднице из старопазовачког Центра, свакодневно су организоване образовно-едукативне радионице за децу од стране волонтера Црвеног Крста.  Организоване су и вечерње шетње, вожња возићем, а увече је следио забавни програм- журке, маскенбал уз пратњу васпитача.

Децу на летовању је посетила директорка Центра за социјални рад Рада Жугић. она је том приликом обишла објекат, плажу где се деца купају, било је доста деце која су непливачи, те су похађали школу пливања, што је успешно реализовано, сва пријављена деца су успешно научила да пливају. такође, деца из Пазове су освојила бројне награде: за плес, маскенбал, караоке идр. Директорка Рада Жугић је све активности деце пропратила и свесрдно подржала. Имала је прилику да изведе сву децу на сладолед, у шетњу и да поразговара са њима о њиховим утисцима и задовољствима. Такође, директорка Рада Жугић је реализовала састанак са управником одмаралишта, а закључак састанка је да је пројекат летовања за децу из хранитељских и социјално угрожених породица изузетно хумана пракса, која има тенденцију да се и наредних година наставља.

У одмаралишту у Баошићима у наведеном временском интервалу било је укупно 360 деце, а осим старопазовачке деце, летовала су и деца из Санског Моста, Жабља, Инђије, Новог Сада, Косовске Митровице.

За следећу годину је планирано укључивање и одлазак  РТВ Стара Пазова на летовање као медијска подршка целодневним активностима које се спроводе током десетодневног летовања.