Округли сто са представницима Центара за социјални рад Јужнобачког, Сремског и Средњобанатског управног округа

posted in: Вести | 0

У понедељак 15.10. 2018 године у Сремској Каменици, у сали Дечијег села, одржан је округли сто са представницима Центара за социјални рад. Округли сто су организовали Центар за породични смештај и усвојење Нови Сад и Дечије село „Др. Милорад Павловић“.

     Округли сто је отворио Предраг Вулетић покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова, Ивана Копривица директорка Центра за породични смештај и усвојење Нови Сад, Мирко Јанкелић директор Дечијег села „Др.Милорад Павловић“ и домаћин овог округлог стола,  који је говорио  о услугама становања уз подршку за младе у систему социјалне заштите. Округлом столу присуствовала је  Татијана Грнчарски директорка Покрајинског завода за социјалну заштиту. Покрајински секретар је у свом обраћању најавио да ће Центар за породични смештај и усвојење добити свој простор до краја мандата Покрајинске Владе и да се планира оснивање новог Центра за породични смештај и усвојење у Суботици.

 

     Приказ броја корисника и броја пружалаца услуге породичног смештаја у Јужнобанатском управном округу представила је Ивана Копривица, која је уједно и презентовала филм о хранитељима. Оправданост дуготрајног породичног смештаја-искуства и препоруке истакла је Јелица Марић саветница за хранитељство из Центра за породично усвојење и смештај у Новом Саду. Према истраживањима, укупан број хранитељских породица за текућу годину је 835 на територији Јужнобачког, Сремског и Средњобанатског управног округа. Саветница за хранитељство Драгана Станковић Гаић најавила је обуке у Новембру 2018 год. у две фазе, за услугу становања уз подршку за младе у систему социјалне заштите. Напослетку, реализаторка едукативних програма Дуња Беквалац из Центра за породични смештај и усвојење у Новом Саду представила је приручник за рад са младима који су корисници породичног смештаја „Лакше до емоционалне резилијентности“. Округли сто је завршен богатом дискусијом Директора Центара за социјални рад и стручних радника, а један од закључака је афирмација хранитељства.

     Округлом столу је присуствовала директорка Центра за социјални рад Стара Пазова Рада Жугић која је истакла да је ЦСР Стара Пазова заинтересован за обуке за услуге становања уз подршку за младе у систему социјалне заштите што је део пројекта „Становање уз подршку за све“ који у партнерству реализују ове две институције. Пројекат је финансиран кроз програм Развој ефективних услуга у заједници у области образовања и социјалне заштите на локалном нивоу, ИПА2013 и предвиђено је да траје 2 године.