• 63.Међународни београдски сајам књига
  • 63.Међународни београдски сајам књига
  • 63.Међународни београдски сајам књига

ОКРУГЛИ СТО „УЛОГА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ У САВРЕМЕНОМ ДРУШТВУ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ“

posted in: Вести | 0

63.Међународни београдски сајам књига

У понедељак, 22. октобра 2018. године, у оквиру 63. Међународног београдског сајма књига одржан је округли сто на тему „Улога социјалне заштите у савременом друштву у Републици Србији“ у организацији Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

На округлом столу су излагали представници Покрајинског завода за социјалну заштиту,  Коморе социјалне заштите, Асоцијације центара за социјални рад Србије, Центра за породични смештај и усвојење у Београду, Геронтолошког центра у Матарушкој Бањи, Центра за социјални рад Чачак и Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Директорка Коморе социјалне заштите Сандра Перић говорила је о процесу лиценцирања стручних радника у социјалној заштити и изнела податак да је актуелно око 3700 стручних радника лиценцирано за обављање основних стручних послова социјалне заштите.

Процес деинституционализације и развој услуга у заједници представила је Татијана Грнчарски, директорка Покрајинског завода за социјалну заштиту. Директорка Завода је истакла како се актуелним процесом деинституционализације није смањио притисак на институције у којима је на смештају већи број корисника од броја предвиђеног капацитетима, а посебну тешкоћу представља недостатак услуга за лица са интелектуалним и менталним сметњама.

Излагања на скупу имале су и Весна Томљановић, супервизор у Центру за социјални рад Чачак, која је представила тему улоге центара за социјални рад у реализацији стратешких планова развоја социјалне заштите, као и вршилац дужности директора Центра за породични смештај и усвојење у Београду Мирјана Новаков, која је поводом десет година рада установе говорила о годинама подршке реформи социјалне заштите у Србији и изазовима са којима се установа сусреће. Светлана Радисављевић, директор Геронтолошког центра у Матарушкој Бањи, представила је положај стручних радника у установама социјалне заштите, са посебним акцентом на домове за старе.

О изазовима унутар система социјалне заштите говорила је проф. др Невенка Жегарац, професор Факултета политичких наука Универзитета у Београду. Као изазови су препознати актуелна мигрантска криза, примена новог Закона о спречавању насиља у породици, старење становништва, сиромаштво, информатичко повезивање система и односи са јавношћу.

Излагања предавача су пропраћена дискусијом у којој су активно учествовали представници установа социјалне заштите који су у својству слушалаца посетили округли сто.

Скуп је затворен излагањима Раде Дивац, подпредседнице управног одбора Асоцијације центара за социјални рад Србије и Љубице Журжиновић, главне уреднице билтена „Глас центара“, које су представиле делатност удружења и могућности оглашавања путем информативног билтена Асоцијације.

Београдски сајам књига посетили су директорка Рада Жугић и стручни радници Центра за социјални рад општине Стара Пазова, који су узели учешће на округлом столу.

Сајамским манифестацијама у организацији Министарства надлежног за социјална питања присуствовао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

 

Аутор текста

Тамара Ђорђевић

63.Међународни београдски сајам књига 63.Међународни београдски сајам књига 63.Међународни београдски сајам књига