• Трибина у Старим Бановцима
  • Трибина у Старим Бановцима

ОСНАЖИВАЊЕ ЖРТАВА ПО ИЗЛАСКУ ИЗ НАСИЉА И САРАДНИКА ЗА ПРУЖАЊЕ ПОМОЋИ ЖРТВАМА

posted in: Вести | 0

Трибина у Старим Бановцима

У среду, 28. новембра 2018. године, у просторијама Месне заједнице Стари Бановци одржана је трибина под називом „Оснаживање жртава по изласку из насиља и сарадника за пружање помоћи жртвама“ у организацији Центра за социјални рад општине Стара Пазова. Трибина је одржана у оквиру пројекта „Имам право на заштиту“, подржаног од стране Покрајинског секретаријата за социјалну политику.

У оквиру овог скупа грађани Старих Бановаца добили су информације о феномену насиља и психолошком профилу жртава и насилника. Такође, слушаоци су информисани о улогама институција и медија у оснаживању жртава насиља у породици.О темама су излагале стручне раднице Центра за социјални рад – психолог Милијана Новаковић и социјални радник Весна Ђорђевић, судија Основног суда Снежана Улемек-Рацић и новинар Радио-телевизије Стара Пазова Слободан Станковић, уз присуство директорке Центра за социјални рад Рада Жугић и координатора пројекта Дајана Костић које су отвориле скуп и представиле пројекат. Трибини је присуствовало тридесетак грађана и сарадника. Међу присутнима су били представници месне заједнице, васпитно-образовних установа и удружења грађана. Учешће на скупу узела је и помоћница председника општине Бранислава Мали.

Евалуација трибине је показала да су грађани Старих Бановаца проширили знања о насиљу у породици и стекли практичне информације. Такође, грађани су изразили став да би овакве скупове требало организовати учестало у циљу интензивног превентивног рада на спречавању насиља у породици.

Пројекат „Имам право на заштиту“

Трибином у Старим Бановцима завршен је циклус трибина у оквиру пројекта „Имам право на заштиту“ у 2018. години. Током септембра, октобра и новембра одржане су трибине у свим насељима општине Стара Пазова којима је присуствовало око 300 грађана. Поред одржавања трибина, у оквиру пројекта спроведен је и литерарни конкурс у основним школама на територији општине Стара Пазова. На конкурс су аплицирали ученици 6. и 7. разреда поетским и прозним радовима на тему „Имам право на заштиту“. Пројекат ће бити окончан у децембру месецу, публиковањем брошуре са награђеним радовима ученика.

Трибина у Старим Бановцима Трибина у Старим Бановцима Трибина у Старим Бановцима