• ПОЈАМ, ВРСТЕ НАСИЉА И СЕНЗИБИЛИСАЊЕ УЧЕНИКА НА ЖРТВЕ НАСИЉА
  • ПОЈАМ, ВРСТЕ НАСИЉА И СЕНЗИБИЛИСАЊЕ УЧЕНИКА НА ЖРТВЕ НАСИЉА

ПОЧЕЛЕ СА РАДОМ РАДИОНИЦЕ ДЕФИНИСАНЕ ПРОЈЕКТОМ ПРЕВЕНЦИЈА ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА У СТАРОЈ ПАЗОВИ

posted in: Вести | 0

ПОЈАМ, ВРСТЕ НАСИЉА И СЕНЗИБИЛИСАЊЕ УЧЕНИКА НА  ЖРТВЕ НАСИЉА – 1. и  2. радионица

У понедељак, 23. 04. 2018 године у учионицама основне школе „Бошко Палковљевић ПИНКИ“ у Старој Пазови, почеле су са радом радионице дефинисане пројектом превенција вршњачког насиља, а циљна група су деца петог и шестог разреда истоимене школе. Прва радионица  је реализована са VI-4, а друга радионица истог дана, реализована је са VI-3. Временски рок трајања једне радионице је 45 минута. Пројектом је предвиђена реализација 24 радионице и то: по 3 серије радионица за све пете и за све шесте разреде.

Да подсетимо, координаторка овог пројекта је Ведрана Радмиловић дипл. специјални педагог, која је и реализаторка радионица. Након обраћања Зорице Јовичић, директорке основне школе „Бошко Палковљевић ПИНКИ“, радионице су отпочеле представљањем координаторке пројекта, а сама структура радионица је таква да је првих 10 минута предвиђено за кратко упознавање ученика са садржајем предвиђених радионица, циљевима и предвиђеним активностима. Уводи се појам насиља, посебно се објашњава појам вршњачког насиља и његови облици.

На самом почетку је уочено да ученици доста добро препознају насиље као и саме облике насиља, те се након активног учешћа деце у дефинисању насиља, прешло на поделу ученика по групама (у 4 групе), додељени су им радни задаци (4 различита задатка). Свака група је имала свог известиоца који је на основу обрађеног задатка износио ставове и осећања читаве групе. Ученици су показали велико интересовање, активност и интерактивну размену, можемо рећи да су превазишли очекивања реализатора пројекта.

Ови радни задаци имају за циљ да се ученици идентификују са жртвама насиља, али и да се усмере на могуће доживљаје потенцијалне жртве насиља и негативне последице таквих непријатних доживљаја. Дакле, крајњи циљ је развој емпатије код ученика према потенцијалним жртвама вршњачког насиља, повећање сензибилности ученика да препознају вршњачко насиље и његове негативне последице.

Након завршетка са радним задацима, радна успешност радионица је оцењивана од стране ученика кроз емотиконе, а подељени су им прилагођени, афирмативни лифлети креирани од стране пројектног тима.

[Best_Wordpress_Gallery id=”57″ gal_title=”29.04.2018″]