• Покрајински секретаријат за здравство
  • Покрајински секретаријат за здравство
  • Покрајински секретаријат за здравство
  • Покрајински секретаријат за здравство

Завршна конференција пројекта „Заустави-Заштити-Помози“

posted in: Вести | 0

Покрајински секретаријат за здравство је током претходне три године спровео пројекат „Заустави-Заштити-Помози – Снажнији институционални одговор на родно засновано насиље у АП Војводини“, који подржава Поверенички фонд Уједињених нација за подршку акцијама елиминисања насиља према женама.

На завршној конференцији која је одржана 17.12.2018. године, покрајински секретар за здравство доц. др Зоран Гојковић истакао је да је најзначајнији допринос овог пројекта оснивање седам Центара за жртве сексуалног насиља у седам градова у Војводини. Центри су смештени у општим болницама у Суботици, Сомбору, Зрењанину, Вршцу, Кикинди и Сремској Митровици, као и у Новом Саду, на Клиници за гинекологију и акушерство Клиничког центра Војводине.

Сви Центри опремљени су неопходном опремом, а око 3000 представника здравственог сектора, пружалаца психосоцијалне подршке, правосуђа и полиције, обучени су о томе како да поступају са жртвама сексуалног насиља.

Говорећи о чињеници да друштво генерално клизи у правцу у коме има много више насиља него што је то био пре случај, посебно кад се ради о сфери родно заснованог насиља, председник Скупштине Војводине Иштван Пастор истакао је да једини одговор на ту појаву мора бити институционалног карактера, као и да данашња конференција представља институционални одговор и корак даље у стварању мреже пружања подршке и помоћи жртвама. Зато је за решење овог проблема, како је рекао председник Пастор, неопходан заједнички рад социјалних и здравствених установа, тужилаштва, полиције и медија.

Завршној конференцији присуствовао је и Палимир Тот, подсекретар покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова. Центар за социјални рад општине Стара Пазова представљала је Радмила Стојановић, руководилац служби у Центру и члан координационог тела за заштиту од насиља у породици.

Покрајински секретаријат за здравство Покрајински секретаријат за здравство Покрајински секретаријат за здравство Покрајински секретаријат за здравство