• Скуп у Дому здравља „Ј. Ј. Змај“

ПРОМОЦИЈА РАДА И УСЛУГА ЦЕНТРА ЗА ЖРТВЕ СЕКСУАЛНОГ НАСИЉА

posted in: Вести | 0

Скуп у Дому здравља „Ј. Ј. Змај“

У петак, 30. новембра 2018. године, у конференцијској сали Дома здравља „Др Јован Јовановић Змај“ у Старој Пазови одржана је промоција рада и услуга које пружа Центар за жртве сексуалног насиља Опште болнице Сремска Митровица. Скуп је одржан поводом кампање „16 дана активизма против насиља над женама“.

Центар за жртве сексуалног насиља основан је при митровачкој Болници у септембру 2017. године у оквиру пројекта „Заустави – заштити – помози“.  Пројекат спроводе Покрајински секретаријат за здравство и Центар за подршку женама у Кикинди. Финансијска подршка за реализацију пројекта обезбеђује се из Повереничког фонда Уједињених нација за подршку акција елиминисања насиља према женама.

Услуге Центра су доступне 24 часа дневно а обухватају медицинску, правну, саветодавно-терапијску и социо-едукативну подршку жртвама сексуалног насиља. Кроз рад Центра обезбеђен је снажнији институционални одговор на родно засновано насиље у АП Војводини.

Рад Центра су представили др Предраг Рогулић, специјалиста гинекологије и акушерства, Светлана Мишић Пацула, главна сестра гинекологије у Општој болници Сремска Митровица и Бранислава Голић из Центра за подршку женама Кикинда.  Учесници скупа су били представници локалних установа и организација. Скупу је присуствовала стручна радница Центра за социјални рад општине Стара Пазова Јелена Ондрик.

Кампања „16 дана активизма против насиља над женама“

Кампања „16 дана активизма против насиља над женама“ представља светску кампању коју обележава преко 100 држава света. Она почиње 25. новембра Међународним даном борбе против насиља над женама и завршава се 10. децембра Међународним даном људских права. Обухвата неколико значајних међународних датума који повезују жене, насиље и људска права. Кампања је први пут организована 1991. године са циљем подизања свести о последицама насиља над женама и покретања друштва на заједничке акције превенције и сузбијања насиља. Званична боја кампање је наранџаста, као симбол светлије и лепше будућности.

Скуп у Дому здравља „Ј. Ј. Змај“ Скуп у Дому здравља „Ј. Ј. Змај“