ПРВА ТРИБИНА ПРОЈЕКТА „ИМАМ ПРАВО НА ЗАШТИТУ“ 2018.

posted in: Вести | 0

У среду, 12. септембра 2018. године са почетком у 19:00 часова, у просторијама месне заједнице у насељу Бановци Дунав одржана је трибина на тему „Заштита од насиља у породици у светлу Закона о спречавању насиља у породици и права жртава“ у организацији Центра за социјални рад. Овом трибином започет је циклус трибина у оквиру пројекта „Имам право на заштиту“ у 2018. години, који је друге године за редом подржан од стране Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова. У пројекту, поред стручних радника Центра за социјални рад, учествују и представници Основног јавног тужилаштва, Полицијске станице, Дома здравља „Др Јован Јовановић Змај“ и Радио-телевизије Стара Пазова.

Трибину је отворила директорка Рада Жугић, која је испред Центра за социјални рад поздравила присутне грађане и сараднике. Пројекат „Имам право на заштиту 2017.“ и ефекте постигнуте његовом реализацијом у претходној години представила je дипл. социјални радник Дајана Костић – координатор пројекта. Стручни радници Центра за социјални рад – дипл. правник Злата Бјелић и дипл. социјални радник Ивана Савић упознале су грађане са појмом насиља  и карактеристикама насилног односа. О поступању јавног тужилаштва и полиције у спречавању насиља и пружању заштите жртвама насиља у породици говорили су Владимир Николић, јавни тужилац ОЈТ и Марина Чапо, полицијски инспектор ПС Стара Пазова. Предавачи Центра за социјални рад представили су надлежности своје установе и права и услуге социјалне заштите које су доступне жртвама насиља у породици. Надлежности институција додатно су појашњене на примеру из праксе. Након излагања, грађани насеља Бановци Дунав постављали су питања предавачима и активно се укључили у дискусију.

Трибина на тему „Заштита од насиља у породици у светлу Закона о спречавању насиља у породици и права жртава“ ове године је први пут одржана у насељу Бановци Дунав, а тема ће по први пут бити представљена и грађанима Сурдука (19.09.2018. у позоришној сали у 18:00 часова), Белегиша (26.09.2018. у фискултурној сали у 18:00 часова), Нових Бановаца (03.10.2018. у великој сали Дома културе у 19:00 часова) и Крњешеваца (10.10.2018. у просторијама месне заједнице у 18:00 часова). Други циклус трибина на тему „Оснаживање жртава по изласку из насиља и сарадника за пружање помоћи жртвама“ биће одржан у насељима Стара Пазова, Нова Пазова, Војка, Голубинци и Стари Бановци, у којима су прошле године успешно реализована два циклуса трибина пројекта „Имам право на заштиту“.