• Пројекат „Имам право на заштиту“
  • Пројекат „Имам право на заштиту“

ТРИБИНА О ОСНАЖИВАЊУ ЖРТАВА НАСИЉА У ПОРОДИЦИ У СТАРОЈ ПАЗОВИ

posted in: Вести | 0

Пројекат „Имам право на заштиту“

У среду, 17. октобра 2018. године, у великој сали Беле зграде у Старој Пазови одржана је трибина под називом „Оснаживање жртава по изласку из насиља и сарадника за пружање помоћи жртвама“ у организацији Центра за социјални рад. Овом трибином је започет циклус од 5 трибина на исту тему које ће наредних недеља бити реализоване у другим насељима општине – Новој Пазови, Голубинцима, Војки и Старим Бановцима. Стручни скуп у Старој Пазови jе акредитован за стручне раднике социјалне заштите, а учесници су у својству слушалаца остварили 3 (три) бода.

Трибина је отворена уводним обраћањем координаторке пројекта Дајане Костић и директорке Центра за социјални рад Раде Жугић, а присутне је поздравио начелник одељења за друштвене делатности Жељко Шолаја који је изразио подршку Општине Стара Пазова превентивним активностима које спроводи Центар за социјални рад. Координаторка Дајана Костић приказала је резултате пројекта „Имам право на заштиту“ који је реализован у 2017. и 2018. години уз подршку Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова. Предавачи на трибини су били стручни радници Центра за социјални рад – дипл. психолог Милијана Новаковић, која је говорила о феномену насиља и психолошком профилу жртве и насилника, и социјални радник Весна Ђорђевић, која је представила облике подршке жртвама по изласку из насиља у породици који се обезбеђују у систему социјалне заштите.

У пројекту „Имам право на заштиту“, поред представника полиције, јавног тужилаштва и дома здравља који су имали излагања на претходним скуповима, по први пут је учешће узела представница Основног суда у Старој Пазови – судија Снежана Улемек-Рацић, која је представила улогу суда у оснаживању жртава насиља у породици. Трибина је употпуњена излагањем новинара Радио-телевизије Стара Пазова Станковић Слободана који је говорио о извештавању медија о насиљу у породици и њиховој улози и значају у оснаживању жртава. Трибина је била медијски пропраћена.

Скупу су присуствовали стручни радници центара за социјални рад из Сремске Митровице, Инђије, Пећинаца, Богатића и Старе Пазове, Сигурне куће у Сремској Митровици и установа за смештај старијих лица. Скуп је подржан од стране представника Општинске управе Општине Стара Пазова и сарадника из васпитно-образовних установа, дома здравља и републичког фонда за здравство. Трибини је присуствовало око стотину стручних радника, сарадника и грађана.

У оквиру дискусије у завршници скупа учесници су усменим путем изразили задовољство организацијом трибине и умреженошћу и сарадњом институција у општини Стара Пазова,  а заједничке активности институција перципиране су као позитиван модел за превентивну делатност у области социјалне заштите у локалним заједницама. Учесници су попунили евалуационе упитнике у којима су дали мноштво позитивних коментара за одабир теме скупа и излагања предавача.

Наредна трибина на тему „Оснаживање жртава по изласку из насиља и сарадника за пружање помоћи жртвама“ биће одржана у четвртак, 25.10.2018. године у просторијама Културно-пословног центра у Новој Пазови са почетком у 18:00 часова.

Пројекат „Имам право на заштиту“ Пројекат „Имам право на заштиту“ Пројекат „Имам право на заштиту“ Пројекат „Имам право на заштиту“ Пројекат „Имам право на заштиту“ Пројекат „Имам право на заштиту“ Пројекат „Имам право на заштиту“