• трибина за родитеље у организацији Центра за социјални рад
  • трибина за родитеље у организацији Центра за социјални рад
  • трибина за родитеље у организацији Центра за социјални рад

ТРИБИНА ЗА РОДИТЕЉЕ О ПРЕВЕНЦИЈИ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА

posted in: Вести | 0

У уторак, 5. јуна 2018. године, у просторијама Основне школе „Бошко Палковљевић – Пинки“ одржана је трибина за родитеље у организацији Центра за социјални рад. Трибина је посвећена представљању резултата пројекта „Превенција вршњачког насиља“ подржаног од стране Општине Стара Пазова који спроводе Центар за социјални рад и Основна школа „Бошко Палковљевић – Пинки“ у сарадњи са Радио-телевизијом Стара Пазова.

Трибини су се одазвали родитељи ученика 5. и 6. разреда школе који су били основна циљна група пројекта. У оквиру скупа родитељима су представљене пројектне активности, сврха и циљеви пројекта и постигнути резултати. Након поздрављања присутних и уводног обраћања директорке ОШ „Бошко Палковљевић – Пинки“ Зорице Јовичић, директорка Центра за социјални рад Рада Жугић говорила је о ангажовању и сарадњи локалних институција у раду на спречавању вршњачког насиља. Координаторка пројекта Ведрана Радмиловић представила је активности пројекта, са фокусом на сет радионица које су у претходном периоду реализоване са ученицима 5. и 6. разреда (водитељи: Ведрана Рамиловић, дипл. спец. педагог и Ана Пејовић Станковић, дипл. социолог), у оквиру којих су обрађене теме које се тичу самог појма вршњачког насиља, сензибилисаности на жртве насиља, пријављивања насиља и стратегија за ненасилно решавање конфликата. Психолог школе Даница Радаковић Сердар је родитеље упознала са резултатима истраживања спроведеног са истом групом деце, при чему је истакла значајне податке о броју деце која су, према сопственом доживљају, претрпела поједине облике вршњачког насиља, као и о спремности деце да насиље пријаве родитељима, наставницима и другим лицима. Трибина, као и све пројектне активности, медијски је пропраћена од стране Радио-телевизије Стара Пазова.

Резултати евалуације трибине и самог пројекта показали су велико задовољство родитеља реализованим активностима (оцена пројекта на скали од један до пет износи 4,5) и потребу да се сличне трибине и убудуће стално или повремено организују. Родитељи сматрају да овакви пројекти у великој мери могу да допринесу спречавању и заустављању вршњачког насиља, а радионице, предавања и саветовалишта перципирани су као најефикасније методе рада.

Учесници трибине су овом приликом позвани да присуствују трибини која ће бити одржана 12. јуна у 17 часова у Старој Пазови, у великој сали Беле зграде, на којој ће, поред представника Центра за социјални рад и Основе школе „Б. П. – Пинки“, учешће узети и представници Полиције и Тужилаштва, као и специјална гошћа Драћана Ћорић, проф. др на Правном факултету у Новом Саду и ауторка Алексиног закона.

трибина за родитеље у организацији Центра за социјални рад трибина за родитеље у организацији Центра за социјални рад трибина за родитеље у организацији Центра за социјални рад