• Сарадња на нивоу Сремског округа
  • Сарадња на нивоу Сремског округа
  • Сарадња на нивоу Сремског округа

ТРИБИНE ТИМА ЗА БОРБУ ПРОТИВ НАРКОМАНИЈЕ

posted in: Вести | 0

Сарадња на нивоу Сремског округа

 

Одлуком Комисије Владе Републике Србије за борбу против наркоманије у школама донет је оперативни план за спровођење програма превенције злоупотреба дрога у школама. У складу са овим планом, формирани су Тимови за борбу против наркоманије у школама за територију Сремског округа. Тимове за борбу против наркоманије чине представници следећих струка:  лекари, психолози, наставници, социјални радници, МУП-а, тужилаштва, као и представници канцеларије за младе.

Тим за борбу против наркоманије у школама на територији Сремског округа којим координира Завод за јавно здравље Сремска Митровица, а у сарадњи са Центром за социјални рад општине Стара Пазова, има у циљу спровођење активности на локалном  нивоу којима су обухваћене следеће школе на територији Општине Стара Пазова: Економско-трговинска школа „Вук Караџић“, Гимназија „Бранко Радичевић“, ОШ „Растко Немањић – Свети Сава“ у Новој Пазови и ОШ „Бошко Палковљевић – Пинки“ у Старој Пазови.

Координатори Тимова у сарадњи са изабраним школама на територији округа су у предвиђеним датумима започели циклус трибина посвећених превенцији наркоманије у школама. Планирано је да се трибинама обухвате три групе – ученици седмих разреда основних школа и првих разреда средњих школа, наставници, као и родитељи ученика, како би се радило на ширењу знања о узроцима наркоманије, њеном манифестовању и последицама на личност и породицу адолесцената.  

Трибином која је одржана 26.10.2018-те године у ЕТШ “Вук Караџић“ у Старој Пазови отпочео је циклус трибина за родитеље у старопазовачкој општини. Координатор Тима и предавач др соц. медицине Бојана Цањар у сарадњи са члановима тима – представником МУП-а Аленом Ђокићем и представником ЦСР-а Весном Лачњевац, указали су на присутност  дрога у свакодневном функционисању адолесцената и њен негативан утицај на понашање и здравље младе особе. Сликовитом презентацијом родитељима је указано на начине препознавања ризика који се могу уочити у промени понашања, интересовања, навика и изгледа адослесценaта, односа са другим члановима у породици, средини и вршњачким групама. Презентацијом је указано на значај породице и њене неизоставне улоге у превенцији болести зависности код адолесцената као најризичније групе. Циљ едукације јесте да се препознавањем ризичних понашања код адолесецента благовремено одреагује на проблем и обрати за помоћ некој од институција које стоје на располагању грађанима у локалној заједници.

 

Аутор текста

Весна Лачњевац

 

Сарадња на нивоу Сремског округа Сарадња на нивоу Сремског округа Сарадња на нивоу Сремског округа