• У великој сали Беле зграде у Старој Пазови, дана 12.06.2018. године
  • У великој сали Беле зграде у Старој Пазови, дана 12.06.2018. године
  • У великој сали Беле зграде у Старој Пазови, дана 12.06.2018. године

ЗАВРШНА ТРИБИНА ПРОЈЕКТА „ПРЕВЕНЦИЈА ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА“

posted in: Вести | 0

У великој сали Беле зграде у Старој Пазови, дана 12.06.2018. године, одржана је трибина за сараднике и грађане на којој су представљене активности и резултати пројекта „Превенција вршњачког насиља“ спроведеног у периоду март-јун 2018. године. Пројекат је, уз финансијску подршку Општине Стара Пазова, реализован у сарадњи више институција (ОШ „Бошко Палковљевић – Пинки“, РТВ Стара Пазова, Тужилаштво, Полиција), а носилац пројекта је Центар за социјални рад општине Стара Пазова.

Сам почетак трибине обележен је пројекцијом краткометражног филма (аутори: Слободан Станковић, новинар и Милош Лазић, директор РТВ Стара Пазова) у оквиру којег су представљене теме, значај и ефекти радионица рађених са ученицима 5. и 6. разреда ОШ „Б. П. – Пинки“ и приказани промотивни спотови који су коришћени у медијској кампањи, у којима је учешће узело више познатих личности. У филму је учествовала координаторка пројекта Ведрана Радмиловић (аутор и водитељ радионица, са сарадницом Аном Пејовић-Станковић), а учешће су узела и сама деца – полазници радионица, која су на аутентичан начин представила знање усвојено кроз радионичарски рад.

Модератор трибине била је Зорица Јовичић, директорка ОШ „Б. П. – Пинки“, која је отворила скуп. Присутне су поздравили начелник одељења за друштвене делатности Општине Стара Пазова Жељко Шолаја, директорка Центра за социјални рад општине Стара Пазова Рада Жугић и директор Радио-телевизије Стара Пазова Милош Лазић. Начелник и директори су, са аспеката својих институција, изразили спремност установа да се ангажују у превенцији вршњачког насиља у општини Стара Пазова и истакли значај институционалног умрежавања и сарадње.

Психолог ОШ „Бошко Палковљевић – Пинки“ Даница Радаковић-Сердар представила је резултате истраживања вршњачког насиља спроведеног у групи ученика који су похађали радионице, износећи податке о присутности и учесталости различитих облика насиља, спремности деце да насиље пријаве и другим значајним чиниоцима. Резултати истраживања показали су високо поверење деце у институције и повећање броја деце (98%) која би, након учешћа у радионицама, пријавила насиље уколико би истом била изложена.

Учешће у трибини узели су и представници Полицијске станице и Основног јавног тужилаштва – инспекторка Марина Чапо и јавни тужилац Владимир Николић, који су у оквиру својих излагања приказали надлежност полиције и тужилаштва у случајевима вршњачког насиља.

Присутнима се обратила специјална гошћа трибине Драгана Ћорић, проф. др Правног факултета у Новом Саду и ауторка „Алексиног закона“. Кроз посебно запажено и ефектно излагање учесницима скупа је приближила проблематику вршњачког насиља, разматрајући утицај и деловање васпитно-образовних институција, али и самих родитеља, на спречавање и заустављање насиља. Професорка је такође говорила о предлозима законских измена у овој сфери, садржаним у „Алексином закону“.

У самој завршници трибине реч је узела координаторка пројекта Ведрана Радмиловић – стручни радник Центра за социјални рад, која је присутнима захвалила на подршци и учешћу на скупу. Трибина је завршена дискусијом, у оквиру које су грађани и сарадници имали прилику да постављају питања предавачима и размењују мишљења и искуства.

Резулатати евалуације и мноштво позитивних коментара показали су висок степен задовољства учесника реализованим пројектом и преовлађујући став да овакви пројекти у великој мери могу да допринесу превенцији вршњачког насиља. Сама трибина оцењена је као успешна, а учесници скупа изразили су потребу за даљим окупљањем и разменом у форми трибина.

Аутор текста

ТамараЂорђевић

одржана је трибина за сараднике и грађане на којој су представљене активности и резултати пројекта „Превенција вршњачког насиља“ одржана је трибина за сараднике и грађане на којој су представљене активности и резултати пројекта „Превенција вршњачког насиља“ одржана је трибина за сараднике и грађане на којој су представљене активности и резултати пројекта „Превенција вршњачког насиља“ одржана је трибина за сараднике и грађане на којој су представљене активности и резултати пројекта „Превенција вршњачког насиља“